Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 4 από 4

Θέμα: ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ SMARTHOME

  1. #1
    Μέλος
    Όνομα
    Γιώργος
    Εγγραφή
    Apr 2010
    Περιοχή
    Γλυφάδα
    Μηνύματα
    615

    Προεπιλογή ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ SMARTHOME

    Αυτό το νήμα θα ήθελα να γίνει οδηγός ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με το"smarthome"€ καθώς και ένα κοινό σημείο επικοινωνίας για τους πιο εξοικειωμένους.
    Θα εξηγήσω βήμα-βήμα πώς στήνεται το Ηome Αssistant και θα παρουσιάσω διάφορα ενδιαφέροντα βιντεάκια, ΙοΤ modules για οικιακή χρήση, tutorials, links κ.λ.π


    Εισαγωγή.

    Smart home ή αλλιώς έξυπνο σπίτι σημαίνει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σπίτι σε όλα τα συστήματά του όπως π.χ. τα συστήματα φωτισμού, διαχείριση ενέργειας, ψύξης, θέρμανσης, ασφάλειας, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας κ.λ.π.

    Συστήματα αυτοματοποιημένου ελέγχου των κτιρίων υπάρχουν εδώ και δεκαετίες π.χ. το BMS (Building Management Systems) αλλά έχουν προσανατολισμό κυρίως σε μεγάλα συγκροτήματα γραφείων ή κατοικιών. Σε αυτά τα συστήματα τα εξαρτήματα (αισθητήρες, διακόπτες κ.λ.π) πρέπει να επιλεγούν κατά τη φάση σχεδιασμού της κατασκευής του κτιρίου όπως επίσης και οι αντίστοιχες καλωδιώσεις τους (ΚΝΧ/eib, instabus).

    Με την εξέλιξη της ΙοΤ τεχνολογίας αναπτύχθηκαν, σε μικρότερη κλίμακα, συστήματα ελέγχου μιας κατοικίας γνωστά ως "smarthome".€ Το πλεονέκτημα των συστημάτων αυτών είναι ότι τα "έξυπνα εξαρτήματα"€ τοποθετούνται και σε υπάρχουσες κατοικίες χωρίς επεμβάσεις στις καλωδιώσεις, στις πρίζες, τους διακόπτες, τα φωτιστικά κ.λ.π. Επικοινωνούν μέσω ασύρματων δικτύων (WAN) ή ενσύρματων (LAN) ή και δομημένης καλωδίωσης (ΚΝΧ/eib instabus), και μέσω ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε εκτελούν τις εργασίες για τις οποίες τοποθετήθηκαν.

    Οι κατασκευαστές των έξυπνων εξαρτήματων των smarthome δεν ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα. Όμως έχουν αναπτυχθεί συστήματα ελέγχου, που μπορούν να επικοινωνούν με τα εξαρτήματα όλων σχεδόν των κατασκευαστών.
    Κατά την γνώμη μου το καλύτερο όλων είναι το Home Αssistant.
    Μερικά από τα πλεονεκτήματά του είναι:

    • Open source, υποστηρίζεται και αναβαθμίζεται από μία μεγάλη κοινότητα ανθρώπων .
    • Μπορεί να εγκατασταθεί πολύ εύκολα σε ένα Raspberry pi
    • Περιλαμβάνει πολύ μεγάλη κατηγορία κατασκευαστών και έξυπνων συσκευών η οποία συνέχεια ενημερώνεται.
    • Όλες οι πληροφορίες π.χ. αυτοματισμοί, σενάρια κ.λ.π αποθηκεύονται "τοπικά"€ και δεν απαιτεί cloud συνδέσεις με ότι αυτό σημαίνει στην ασφάλεια του συστήματος.
    • Τέλος υποστηρίζει την Ελληνική Γλώσσα καθώς και πολλές άλλες.


    Προτείνω για hardware:

    Υπολογιστής: Raspberyy pi4 2 GB
    Τροφοδοτικό: 5V 3A για Raspberry Pi 4 (Γνήσιο)
    Κάρτα Μνήμης: SD 64GB κατηγορία Α2
    Καλώδιο σύνδεσης οθόνης (προαιρετικό): mini HDMI σε HDMI


    Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να ρίξουν μια ματιά και στα παρακάτω νήματα.

    IoT (Internet of Things) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

    ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ARDUINO

    (Συνεχίζεται με θέμα: Εγκατάσταση του Home-Assistant)

    7 Not allowed! Not allowed!

  2. 7 μέλη ευχαρίστησαν τον georgeb1957 για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

    744 (07-02-22), aktis (20-01-21), awmn931 (20-01-21), mikemtb (21-01-21), Panoss (20-01-21), stratos111 (20-01-21), vasilllis (20-01-21)

  3. #2
    Μέλος
    Όνομα
    Γιώργος
    Εγγραφή
    Apr 2010
    Περιοχή
    Γλυφάδα
    Μηνύματα
    615

    Προεπιλογή Εγκατάσταση του Home Assistant

    Home Assistant - Μέθοδοι εγκατάστασης.

    Υπάρχουν 2 τρόποι εγκατάστασης του Home Assistant σε Raspberry Pi.

    1ος Τρόπος εγκατάστασης. (Installation of Home Assistant Core). Εγκατάσταση σε Raspberry pi που τρέχει το λειτουργικό σύστημα Rapberry Pi OS Lite Η μέθοδος αυτή είναι για Linux-άδες και έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα.


    • Το πλεονέκτημα είναι ότι στο Raspberry Pi μπορούν να τρέχουν συγχρόνως και άλλες εφαρμογές εκτός του Home Assistant π.χ. VPN-server, pi-hole κ.λ.π. Εγώ προσωπικά το θεωρώ μειονέκτημα διότι ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά μόνο του. Εάν στον ίδιο server τρέχουν και άλλες εφαρμογές, αυτές μειώνουν την ασφάλεια του προγράμματος διότι εν δυνάμει οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από χακερς σαν δούρειος ίππος για επίθεση εναντίον του Home Assistant.


    • Το μειονέκτημα είναι ότι τα add-ons του Home Assistant, που μας ενδιαφέρουν, πρέπει να εγκατασταθούν χωριστά όπως επίσης και δεν γίνονται τα update τους αυτόματα.



    2ος Τρόπος εγκατάστασης. (Installation of Home Assistant OS). Εγκατάσταση σε raspberry pi ενός image του Home Assistant O.S.

    H μέθοδος αυτή συνιστάτε από την κοινότητα ανάπτυξης του λογισμικού, είναι η ποιο εύκολη και παρέχει την μέγιστη ασφάλεια.

    Δεν απαιτεί να φορτώσουμε στο Raspberry Pi το Raspberry Pi OS Lite, διότι αυτό περιλαμβάνεται στο image του Home Assistant. Με αυτό τον τρόπο εγκατάστασης, το Raspberry Pi είναι δεσμευμένο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ για την λειτουργία του Home Assistant δηλ. δεν μπορούμε να τρέξουμε και άλλες εφαρμογές όπως στον 1ο τρόπο εγκατάστασης.

    Για τους παραπάνω λόγους προχωράμε με τον 2ο Τρόπο εγκατάστασης, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. ( Η διαδικασία εγκατάστασης περιγράφεται με λεπτομέρεια στο official site https://www.home-assistant.io/hassio/installation/).

    θα κάνουμε την εγκατάσταση του Home assistant σε μία κάρτα SD και αργότερα θα σας δείξω πως θα το μεταφέρουμε σε έναν δίσκο SSD συνδεδεμένο στην θύρα USB του Raspberry Pi.


    1. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας το image του Home Assistant O.S. από αυτό το link επιλέγοντας το ποιο πρόσφατο αρχείο για rpi4-64bit π.χ. hassos_rpi4-64-5.10.img.xz
    2. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας το πρόγραμμα balenaEtcher από αυτό το link
    3. Τοποθετούμε την κάρτα SD σε έναν card Reader και με το πρόγραμμα balenaEtcher περνάμε το image του Home Assistant O.S. στην κάρτα SD. Μετά το τέλος του flash-αρίσματος, φαίνεται στον υπολογιστή μας σαν δίσκος με label: hassos-boot
    4. To Raspberry Pi μπορεί να επικοινωνεί με το εσωτερικό δίκτυο του σπιτιού μας είτε ασύρματα (WLAN) είτε ενσύρματα (LAN) Προτείνω την ενσύρματη σύνδεση για μέγιστη ασφάλεια του Home Assistant από τυχών επιθέσεις. Αφού αποφασίσαμε την LAN σύνδεση τώρα θα πρέπει να καθορίσουμε μία static IP που θα έχει το Home Assistant για να επικοινωνούμε μαζί του. Η διαδικασία αυτή γίνεται manual και περιγράφεται σε αυτό το link (και για τον 1ο τρόπο εγκατάστασης σε αυτό το link), συγκεκριμένα:
    5. H κάρτα SD παραμένει συνδεδεμένη με τον Υπολογιστή μας. Τώρα φαίνεται σαν δίσκος με label: hassos-boot. Μέσα στον δίσκο hassos-boot υπάρχει ένα folder με το όνομα \overlays\ και μερικά αρχεία. Δημιουργούμε το folder config και μέσα σε αυτό το folder network δηλ. το \config\network\
    6. Μέσα στο folder \config\network\ δημιουργούμε ένα αρχείο κειμένου με το όνομα my-network.txt
    7. Στο αρχείο my-network.txt βάζουμε με copy-paste τα παρακάτω (στο παράδειγμα είναι IP= 192.168.1.111 και gateway 192.168.1.1, τα αλλάζουμε με τα δικά μας)

    [connection]
    id=my-network
    uuid=f62bf7c2-e565-49ff-bbfc-a4cf791e6add
    type=802-3-ethernet
    [ipv4]
    method=manual
    address=192.168.1.111/24;192.168.1.1
    dns=8.8.8.8;8.8.4.4;

    • Κάνουμε save το αρχείο my-network.txt και το μετονομάζουμε σε my-network (να φύγει το .txt)


    • Βγάζουμε την κάρτα SD από το card reader και την τοποθετούμε στο Raspberry Pi. Συνδέουμε το Raspberry Pi στο LAN και το ενεργοποιούμε. Αρχίζει η εγκατάσταση του προγράμματος. Η διάρκεια εγκατάστασης μπορεί να φθάσει και τα 20 λεπτά της ώρας ανάλογα με την ταχύτητα του internet.


    Μετά το τέλος της εγκατάστασης, μπορούμε να μπούμε στην αρχική σελίδα του Home Assistant από τον browser του υπολογιστή μας, πληκτρολογώντας την IP του Raspberry Pi: https://192.168.1.111:8123/ (192.168.1.111 είναι η IP του παραδείγματος και 8123 είναι η θύρα επικοινωνίας του Home Assistant)

    Εμφανίζεται η αρχική οθόνη δημιουργίας λογαριασμού του Home Assistant στην οποία πρέπει να συμπληρώσουμε τα πεδία name, username, password, confirm password.

    Στην συνέχεια εμφανίζεται η σελίδα καλωσορίσματος, πατάμε NEXT και FINISH και εμφανίζεται το user-interface (UI) του Home Assistant.

    Για να αλλάξουμε την γλώσσα στα Ελληνικά, πατάμε στην οθόνη κάτω αριστερά το username που ορίσαμε και στη επόμενη καρτέλα αλλάζουμε στο πεδίο language την γλώσσα από English σε Ελληνικά.


    Συνεχίζεται με θέμα: Εγκατάσταση των βασικών add-ons: Samba, DuckDNS, Terminal & SSH, MQTT Mosquito, node-red

    6 Not allowed! Not allowed!

  4. 4 μέλη ευχαρίστησαν τον georgeb1957 για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

    mikemtb (21-01-21), Panoss (21-01-21), spirakos (07-02-22), vasilllis (21-01-21)

  5. #3
    Μέλος
    Όνομα
    Λευτέρης
    Εγγραφή
    Jan 2011
    Περιοχή
    Αθήνα
    Μηνύματα
    80

    Προεπιλογή

    Στο Home assistant εγκαθιστούμε το duckdns το οποίο είναι δωρεάν και μπορείς να κάνεις εγγραφή μέσα από το github. Μετά απ αυτό μπορείς να κάνεις χρήση όπως όλα τα dns. https://name.duckdns.org:8123

    1 Not allowed! Not allowed!

  6. 3 μέλη ευχαρίστησαν τον leuteris107 για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

    aktis (08-02-22), georgeb1957 (23-01-21), vasilllis (28-01-21)

  7. #4
    Μέλος Το avatar του χρήστη spirakos
    Όνομα
    Σπύρος
    Εγγραφή
    Nov 2008
    Περιοχή
    Κερατσίνι
    Μηνύματα
    2.286

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από georgeb1957 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Συνεχίζεται με θέμα: Εγκατάσταση των βασικών add-ons: Samba, DuckDNS, Terminal & SSH, MQTT Mosquito, node-red
    Θα συνεχιστεί;;;

    1 Not allowed! Not allowed!
    Την αμφισβήτηση την αισθανομαστε σαν προσβολή στην ''ανθρωπιά'' μας

Παρόμοια Θέματα

  1. ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ARDUINO
    By georgeb1957 in forum Μικροελεγκτές
    Απαντήσεις: 12
    Τελευταίο Μήνυμα: 20-04-21, 14:47

Tags for this Thread

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
  • Σύναψη αρχείων: Όχι
  • Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
  •  
  • BB code: σε λειτουργία
  • Smilies: σε λειτουργία
  • [IMG]: σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • HTML: εκτός λειτουργίας